Domeinen duurzaam laten samenwerken

Tijdens een interactieve workshop gingen teams uit de domeinen welzijn en cultuur op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden binnen het thema “eenzaamheid onder ouderen”.

Als eerste gingen de deelnemers op zoek naar samenwerkingen binnen hun eigen domein. Al werk je binnen hetzelfde domein, dan hoeft het niet te betekenen dat er al wordt samengewerkt. Door eerst hier op te focussen werden huidige activiteiten al verrijkt en/of gebundeld.

Door middel van verschillende werkvormen onderzochten de teams vervolgens samenwerkingen tussen de domeinen. Deze werkvormen, zoals het creëren van persona’s, waren erop gericht om de teams uit hun eigen hoofd en gedachten te halen en vanuit de uiteindelijke gebruikers te gaan denken. Door hen als uitgangspunt te nemen, was het voor de teams gemakkelijker om open te staan voor andere ideeën.

Werkgeluk vergroten onder verpleegkundigen

Veel ziekenhuizen kampen met personeelstekort. Hoe zorg je ervoor dat het verplegend personeel dat al bij je werkt, voor langere tijd blijft en/of dat je nieuw verplegend personeel aantrekt?

Tijdens interactieve workshops kwamen we tot passende acties en activiteiten.

Voor deze opgave werkten we samen met zorgstudenten. Zij gebruikten hun eigen ervaringen en interviewden daarnaast verpleegkundigen om ideeën te bedenken voor het aantrekken en behouden van personeel. Door middel van prototypes werden deze ideeën meteen in het ziekenhuis getest en bijgeschaafd tot hun definitieve oplossingen.

Het ziekenhuis koos uiteindelijk het idee dat zij daadwerkelijk willen gaan uitvoeren.

Ontmoetingen mogelijk maken

Voor een stichting voor alleenstaande ouders hebben wij een design sprint* gedaan met studenten. Zij richtten zich op de vraag hoe je ontmoetingen mogelijk kan maken in het gebouw van de stichting.

Via verschillende werkvormen en onderzoeksmethoden kwamen de studenten tot diverse ideeën. Voor deze ideeën werden prototypes gemaakt die zij vervolgens gingen testen. Zowel bij potentiële uiteindelijke gebruikers als via rollenspellen. Dit resulteerde uiteindelijk in meerdere prototypes die aan de stichting werden gepresenteerd.

De stichting was verrast door de frisse, creatieve oplossingen die werden aangedragen en onder de indruk van de hoeveelheid kennis die de studenten in korte tijd hadden verzameld.

 

*een design sprint is een 3-5 daags interactief proces waarbij d.m.v. werkvormen wordt gezocht naar oplossingen voor een vraagstuk.

Wij helpen jouw organisatie verder.

Neem contact op