Het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om na te denken over wat je wilt bereiken en hier voornemens over uit te spreken. De sustainable development goals (SDG’s) – of werelddoelen – zijn een mooie kapstok om voornemens aan op te hangen als je je wilt inzetten voor een betere toekomst. Vind je het moeilijk om deze wereldwijde doelen te vertalen naar een voornemen voor jou als persoon? Lees onze 3 tips om er vandaag mee aan de slag te gaan.

Zoek een werelddoel dat jou raakt

Er zijn 17 global goals, die uiteenlopen van geen honger, naar kwaliteitsonderwijs en naar duurzame steden en gemeenschappen. Uiteenlopende thema’s dus, met hun eigen opgaven en doelstellingen. Het is ontzettend lastig – zo niet onmogelijk –  om op 17 doelen tegelijkertijd impact te maken, dus ga op zoek naar dat thema wat jou het meeste raakt. Ben je erg begaan met dieren? Verdiep je dan in werelddoel 15 Leven op het land. Vind jij het belangrijk dat mannen en vrouwen gelijk worden behandeld? Kijk dan eens naar werelddoel 5 Gendergelijkheid.

Juist door te focussen op één SDG, kun je veel impact maken. Je hoeft je aandacht immers niet te verdelen over verschillende thema’s, maar je kan je vol richten op dat wat je raakt.

Maak het werelddoel klein

Ik hoor je denken: “ik ben begaan met werelddoel 1 Geen armoede. Moet ik dan nu het hele armoedeprobleem oplossen?” Dat is nogal veel gevraagd van één persoon. De SDG’s worden niet voor niets werelddoelen genoemd. Het zijn doelen die over heel de wereld spelen. De vertaling ervan is echter anders. Zo betekent armoede in Nigeria iets anders dan in Nederland.

Om je in te zetten voor een werelddoel is het daarom verstandig om de vertaalslag van wereldwijd naar lokaal te maken. Wat betekent het werelddoel in jouw land, of regio, of stad?  Door het klein te maken, ontdek je gemakkelijker mogelijkheden om impact te maken. Daarnaast helpt het om inzicht te geven in de lokale stand van zaken over een bepaald werelddoel. Als we armoede nogmaals als voorbeeld nemen: op wereldniveau gaat het qua armoedebestrijding goed met Nederland, we zijn een welvarend land. Kijk je echter binnen Nederland of een bepaalde regio in Nederland, dan zie je ook hier armoede en initiatieven die zich hiervoor inzetten.

Maak het concreet

Door de vertaling van werelddoel naar lokaal doel worden bestaande lokale initiatieven zichtbaar, maar ook nog onbenutte mogelijkheden. Wat je precies wil doen om impact te maken, maakt in dit verhaal niet uit. Belangrijk is wel dat je het concreet maakt. Het is goed om te weten wat de lokale uitdaging is voor een bepaald werelddoel, maar het is interessanter om te weten welke bijdrage jij wilt leveren. Schrijf dit op, spreek het uit, of committeer je aan een initiatief. Op deze wijze blijft het niet bij een goed voornemen, maar zet je direct die eerste stap om vandaag impact te maken op een SDG.

De tips in het kort

Hier nog even de tips in het kort.

  1. Kies een werelddoel waar jij mee begaan bent en wat je raakt.
  2. Zoek naar de lokale behoeften en mogelijkheden binnen dit werelddoel.
  3. Maak je plannen concreet.

Met welk werelddoel ben jij het meest begaan? Laat het ons onder in de comments weten.