Wanneer was de laatste keer dat jij je creatief voelde? En dat je dit kon uiten? Uit jij je creativiteit in een hobby? Of kan jij dit ook in je werk kwijt? Wij komen geregeld mensen tegen die aangeven niet creatief te zijn. Om vervolgens ons en vooral zichzelf te verbazen met de creatieve uitingen die zij tijdens een sessie laten zien. Het is dan ook vaak niet een kwestie van wel of niet creatief zijn, maar van wel of niet je creativiteit durven laten zien. Het kan veiliger voelen om een idee met woorden te omschrijven dan met een schets of prototype, terwijl de laatste twee juist ook heel waardevol zijn.

Creativiteit trainen

Gelukkig kun je creativiteit trainen. Zo kun je je aantekeningen van een meeting ondersteunen met tekeningen. Leuke bijkomstigheid is dat ons brein veel beter beeld opslaat dan tekst. Ideaal dus om de aantekeningen goed te kunnen onthouden en/of verwerken. Een andere tip is om de volgende keer dat je gaat brainstormen voor te stellen om alle input te tekenen in plaats van op te schrijven. Of maak eens een prototype van een idee, in plaats van een rapportage over de beoogde functionaliteiten. Je zult zien dat je een andere reactie krijgt op je idee en dat mensen het echt gaan testen.

Stap uit je comfortzone

Belangrijk is om niet te verkrampt over creativiteit te denken. Zolang je geen tekenaar van beroep bent, zal niet worden verwacht dat je van Gogh-waardige schetsen of prototypes maakt. Door er juist luchtig mee om te gaan en de kwaliteit van het idee boven de kwaliteit van de tekening of prototype te zetten, zul je zien dat het makkelijker wordt je om uit je comfortzone te stappen en je creativiteit te omarmen.

4 tips

Nog even kort de tips onder elkaar.

  1. Ondersteun je aantekeningen met tekeningen.
  2. Teken tijdens een brainstorm alle input in plaats het uit te schrijven.
  3. Laat de functionaliteiten van een idee zien in een prototype.
  4. Ga luchtig met creativiteit om en leg je lat niet te hoog. Ga gewoon aan de slag.

Wil jij je comfortabel voelen met je creativiteit? Pas deze tips dan toe en je zult zien dat het steeds natuurlijker wordt. Laat je ons weten hoe de tips jou hebben geholpen?