Als de wasmachine maar niet stuk gaat… Kijk je naar welvaart in Amsterdam dan is het aan de ene kant een booming town. Een deel van de inwoners in de stad verdienen veel geld in IT, internet, financiële sector, toerisme en horeca. Aan de andere kant komen steeds meer huishoudens amper of niet meer rond. Een duidelijke oorzaak is dat de lagere inkomens niet stijgen, maar de kosten wel. Die kosten vallen voornamelijk in de categorie onvermijdbaar zoals: huur, gemeentelijke heffingen en energiekosten. De kleine lastenverlichting die de wat lagere inkomstenbelasting oplevert weegt hier niet tegen op. Deze groep gaat steeds wat verder achteruit.

Specifieke criteria

Krijgen deze huishoudens dan niet een helpende hand toegestoken? Ja hoor, zegt de sociale dienst, daar hebben we regelingen voor. Toeslagen die het leven weer net mogelijk maken. Maar zo simpel is het niet, want er zijn specifieke criteria waar je aan moet voldoen. Pas jij niet in een hokje, dan val je buiten de boot.

Een ander punt is dat de mogelijkheden van de sociale dienst niet bij iedereen bekend zijn, waardoor mensen hier geen gebruik van maken terwijl ze er wellicht wel recht op hebben.

Duidelijke en simpele hulp

Voor een deel is degene die armoede lijdt zelf bepalend in waar de oplossing kan liggen. Maar dan moet je wel op de hoogte zijn van de mogelijkheden én de weg weten. Daar ligt zeker een taak voor de lokale overheid om de weg naar hulp duidelijk en simpel te maken. Alles om ellende onder kwetsbare groepen te verminderen en – nog beter – te voorkomen.

One size fits all

Een eenvoudig, one size fits all antwoord is een illusie als het gaat om armoedebestrijding. Flexibiliteit en maatwerk zijn hierbij essentieel. Maar hoe combineer je maatwerk met de voordelen van “one size fits all”? Het opstellen van randvoorwaarden waarbinnen flexibiliteit mogelijk is, is een goed begin.

Er zitten voor- en nadelen aan zowel alles in hokjes willen kunnen plaatsen en flexibel en maatwerk willen kunnen leveren. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Timmer jij graag alles helemaal dicht om niks aan het toeval over te laten of stel jij liever randvoorwaarden en laat je het daarbinnen meer los? Laat het ons weten in de comments.